DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

7.10.2013: Památky UNESCO na Moravě

V pondělí 7. října vyrazila 9. třída autobusem do Frýdku - Místku. V Zeleném domě jsme měli přednášku na téma
Památky UNESCO na Moravě. V prezentaci jsme zhlédli židovskou čtvrť v Třebíči, kostel Jana Nepomuckého
na Zelené hoře, náměstí a zámek v Telči, Lednicko - Valtický areál, zahrady a zámek v Kroměříži, sloup Nejsvětější
trojice v Olomouci a vilu Tugendhat v Brně. Po zastávce v cukrárně jsme pospíchali na autobus, který nás dovezl zpátky do školy. Některé z nás tato přednáška inspirovala, kam se vydáme o prázdninách.

Tereza Hrabcová, žákyně 9. třídy


 

20.6.2013: Den dětí v ZOO Ostrava

Ve čtvrtek 20.6.2013 jeli naši čtvrťáci, polovina sedmáků a osmáci do ostravské zoologické zahrady. Tento výlet si vybrali jako dárek Rady rodičů ke Dni dětí. Úmorné horko sužovalo nejen nás, ale i zvířata, proto většinou pospávala ve stínu nebo se chladila ve vodě. To jsme jim dost záviděli. Přesto jsme si to užili. Děti krmily kozy a morčata, pozorovaly krmení šimpanzů a žiraf a pak jsme uviděli i zebry. Proč právě je? Vždyť jednu z nich jsme si jako škola letos „adoptovali“ a přispěli jsme finanční částkou 1500Kč na její výživu. Cestou zpět jsme se zchladili ledovou tříští a v rozpáleném autobusu vyrazili zpět domů.

 

                                                                    Mgr. Renáta Mádrová


19.6.2013: Besídka čtvrťáků pro rodiče

 

I v tom příšerném horku jsme se v plném počtu sešli ve středu 19.6. v 16.00 h. ve čtvrté třídě, abychom přivítali naše rodiče, prarodiče i jiné hosty na poslední besídce naší třídy. Program jsme připravovali již během  celého jara a občerstvení jsme chystali dopoledne ve školní kuchyňce – pekli jsme perníkové koláče, nakrájeli meloun a třetím chodem byly jednohubky s česnekovou pomazánkou.

Vystoupení byla pestrá – hraná pohádka „O zajíci a ježkovi“, vtipné scénky, sborový zpěv, anglické písně a báseň, hra dětí na hudební nástroje a báseň „Sedliště“ Aničky Zelinové sborově přednesená celou třídou. Celé odpoledne se nám báječně vydařilo a všichni si domů odnesli nejen plná bříška, ale i spoustu dojmů.       

                                                                          

 

Mgr. Renáta Mádrová


 

10.6. -14.6.2013: Škola v přírodě - Bílá

 

Uběhly dva roky a náš první stupeň opět vyrazil do školy v přírodě. Letos nás čekalo úplně nové místo – Chata Bílá. Děti byly ubytované v pěkných, nově vybavených pokojích, využívaly místní hřiště a prolézačky, v blízkém zábavném parku absolvovaly dva programy – Po stopách bájných beskydských postav a strašidel a  program Indiáni, vyzkoušely aquazorbing, lanovou opičí dráhu, koloběžky a jiné atrakce. Všichni si pochvalovali i místní kuchyni a zábavné programy s našimi vychovatelkami a p. učitelkami. Počasí nám přálo, a tak jsme si to spolu hezky užili.  

                                                       

 

 

 

Mgr. Renáta Mádrová


5.6.2013: Kočovné divadlo

Žáci 8. třídy v semináři jazyka českého, který vede paní učitelka Dagmar Raabová, nacvičili loutkové divadlo. Divadélka, kulisy i loutky  jsme sami pracně vyráběli a malovali. Když bylo vše připraveno, odzkoušeli jsme si, jaké to je být kočovným hercem.
Sbalili jsme své rekvizity a pod deštníky jsem se přesunuli do naší mateřinky. První scénka nesla název První pohádka a pojednávala o princezně, jež na bále poztrácela korále. Druhou scénkou v pořadí byla O Palečkovi  a jeho kamarádech, kdy měl Paleček s pomocí svých kamarádů donést mamince šišku a za ni dostal cukrovanou koblížku. Do třetice se hrála pohádka Kuřátko
v obilí , která vyprávěla o zatoulaném kuřátku, které hledalo maminku. Poslední pohádka, kterou děti zhlédly, nesla název
O nezbedných kůzlátkách. Inspirovali jsme se pohádkami ze Špalíčku Františka  Hrubína.
Malí dychtiví diváci byli velice šikovní a pozorní, takže jim nečinilo potíže odpovědět na otázky, které následovaly vždy po každé scénce. Úspěch ve školce nás nabudil k tomu, abychom své loutkové divadlo předvedli i ve škole 1., 2. a 3. třídě.
Tato činnost v semináři nás velice bavila a sladkou odměnou na závěr nám v obou případech byl veliký potlesk malých diváčků.

Izabela Smyčková, 8.tř.


29.5.2013: Ekologicko-výtvarná soutěž

Ve středu 29. května 2013 proběhla na 1. ZŠ ve Frýdku-Místku ekologicko-výtvarná soutěž "Chráněná a ohrožená zvířata". Z žáků naší školy byla vybrána 3 družstva, která nás reprezentovala.

Za první stupeň to byla 2 družstva ve složení: Černá Tereza (2.tř.), Černá Pavlína (2.tř.) Hudáková Eliška (2tř.)
                                                                      Janáková Karolína (4.tř.), Maňasová Hana (4.tř), Dudová Alena (3.tř.)

Barvy druhého stupně hájilo družstvo složené ze žáků 9. třídy: Drozd Jiří, Zelinová Terezie, Kordeková Alena a Pustková
                                                                                                    Bára

Odměněni byli všichni účastníci.

A jak na tuto akci vzpomíná Terka Zelinová?

Prožili jsme krásné dopoledne plné maleb, barev i smíchu. Sluníčko nám svítilo do oken a v mysli se nám rodil jeden nápad za druhým. Každá skupinka pracovala na svém projektu. Ta naše si zvolila pandu. Ta se stejně jako všechny ostatní výtvory velice povedla.

Mgr. Marcela Vonderčíková, Terezie Zelinová, 9. tř.


25.5.2013: Výšlap na Lysou horu

I když jsme mohli všichni zůstat déle v peřinách, sešli jsme se v sobotu ráno v 6.45 h. na autobusové zastávce v Sedlištích. Odtud jsme pokračovali auty k vlakovému nádraží ve Frýdku-Místku. Drobně mrholilo a bylo docela chladno, ale přesto se sešlo 13 dětí (11 z nich byli čtvrťáci) a 7 dospělých. Společně jsme nasedli do vlaku směr Frýdlant n.Ostravicí, tam jsme přestoupili a pokračovali až na Ostravici. Některé děti jely poprvé vlakem a velmi si to užívaly. Na místě jsme byli těsně po osmé hodině. Čekala nás dlouhá cesta k vrcholu, kterou nám ztěžovalo i počasí – mrholení se změnilo na jemný déšť. Po dvou třetinách cesty jsme se občerstvili v malém odpočívadle, přivlékli si mikiny, protože se ochladilo a pokračovali dále.

Kolem byla hustá mlha a cesta se zdála nekonečná. Konečně se před námi objevil vysílač. Nahrnuli jsme se do restaurace, kde se už zahřívalo spoustu stejných nadšenců. Dali jsme si horkou polévku, někteří si objednali těstoviny, napili jsme se a asi po 40 minutách jsme se zvedli. Za dveřmi nás překvapilo chumelení. Byla zima, ale konečně se rozplynula mlha. Statečně jsme šlapali dolů a za naši námahu jsme byli odměněni – vyšlo sluníčko. Pozorovali jsme krásnou přírodu kolem, poslouchali zpěv ptáků a obdivovali i chráněné mloky skvrnité, kteří se objevovali kolem cesty. A je tu cíl cesty – vlaková stanice a v ní čekající vlak, který nás odvezl zpátky do Frýdku. Zvládli jsme to všichni a už plánujeme příští akci. Děkuji všem dětem a hlavně ochotným dospělákům a těším se příště.

Mgr. Renáta Mádrová


Vítání jara

Snad každý z nás se raduje, že zima již skončila. Je to možná i zásluhou naší školy, která se jako každým rokem vypravila spálit symbol zimy tzv. Morenu. Na její výrobě se podílela devátá třída pod vedením p. učitelky Petry Šulákové. V průvodu, který směřoval k místnímu potoku, jsme si zazpívali, a proto o dobrou náladu rozhodně nebyla nouze. Pevně věřím, že v této tradici budeme pokračovat i v příštím roce.

 

 

Veronika Ondračková, 8.tř.


24.5.2013: Atletika Regionu Slezská brána

 

V pátek 24.května 2013 se konaly závody v atletice na stadionu ve Vratimově. Této akce se zúčastnilo celkem 5 škol. Byly to ZŠ Paskov, ZŠ Vratimov-Datyňská, ZŠ Vratimov T.G.M., ZŠ Šenov a my, ZŠ Sedliště.
Naši školu reprezentovalo  celkem 22 žáků z II. stupně a do školy přivezli celkem 14 medailí.

 

 

 

 

Naše úspěchy:

Hod kriketovým míčkem

1. místo - Mertová Vendula 6.tř., Turčanová Izabela 8.tř.
2. místo - Majer Daniel 6. tř., Valečková Karin 9.tř.
3. místo - Michalák Jan 7.tř.

Skok daleký

1.místo -  Kaiser Tomáš 8.tř.

Běh na 100m

3. místo - Ličková Terezie 9.tř.

Běh na 1500m

1. místo  - Adamus Jakub 8.tř.
3. místo  - Chrastinová Pavla 9.tř, Mojžíšek Patrik 9.tř.

Štafeta 4x400m

2. místo - Adamus Filip, Adamus Jakub, Jiříček Karel, Hammer Martin - všichni z 8.tř.

Děkujeme všem zúčastněným žákům i paní učitelce Kantorové za zdařilé obhájení našich barev.

Mgr. Martina Kantorová, Mgr. Dagmar Raabová


21.5. 2013: Návštěva frýdeckého zámku

Minulý týden jsme si se čtvrťáky ve vlastivědě povídali o renesanci a nástupu Habsburků na český trůn. Toto úterý 21.května jsme navázali a vyrazili jsme na prohlídku zámku ve Frýdku-Místku. Zajímalo nás, jak žila šlechta, jak vypadalo zařízení jejich sídel, jak si zpříjemňovali své bydlení…Děti si prohlédly zámeckou kapli, dámský i pánský salón, rytířský sál i ložnici. Dověděli se, jak se zámek vytápěl, kde se páni koupali i kam chodili na záchod. Prohlídka končila v místní ledovně. Pak jsme posvačili v nádherně upraveném parku pod stříškou, prošli zámecké náměstí a vyfotili se u kašny se sv.Floriánem.

 

Mgr.Renáta Mádrová


17.5.2013: Plavání nás baví

17. května ukončila 2. a 3. třída plavecký výcvik ve Frýdku-Místku. V závěrečné lekci na děti čekaly závody a po návratu do školy každý obdržel mokré vysvědčení. Dětem se na plavání po celou dobu velice líbilo a těší se na další návštěvy bazénu. Milým plavčicím děkujeme za vše, co děti naučily.

Mgr. Dagmar Lokayová


15.5.2013: Okresní kolo Pythagoriády

V únoru proběhlo na naší škole školní kolo Pythagoriády. Úspěšní řešitelé dostali příležitost nás reprezentovat v okresním kole, které se konalo 15.května 2013 na dvou frýdeckých základních školách, zvlášť pro první a druhý stupeň. Za 5. třídu postoupili tito žáci - Dominik Liberda, Karolína Mokrošová, Tomáš Hammer Lukáš Kvasniak a Kryštof Šebesta. Úspěšnými řešiteli se stali Dominik Liberda a Karolína Mokrošová. Druhý stupeň reprezentovali Vladimír Macura (6.tř.) a Markéta Liberdová (8.tř.). Nejlépe si se záludnými příklady poradil Vladimír Macura a proto mu zaslouženě patří 1.místo v jeho kategorii. Vláďovi gratulujeme a všem zúčastněným děkujeme
za reprezentaci školy.

Mgr. Marcela Vonderčíková, Mgr, Vladislava Hurajová


10.5.2013: Mc Donald´s Cup

Žáci 4. a 5. třídy nás 10.května 2013 reprezentovali na fotbalovém utkání Mc Donald´s Cupu v ZŠ v Palkovicích. Barvy naší školy hájili tito chlapci. Za 4. třídu: Ondračka Michal, Bauer Denis, Lička David, za 5. třídu: Hammer Tomáš, Kryštof Vojtěch, Lanča Dominik, Zápalka Antonín, Liberda Dominik, Šebesta Kryštof, Kvasniak a Bok Tomáš.
Turnaje se zúčastnilo celkem 5 škol a hrál každý s každým. Umístění: 1. místo - ZŠ Raškovice, 2. místo - ZŠ Sedliště, 3.místo - ZŠ Dobrá, 4. místo - ZŠ Kozlovice a 5. místo - ZŠ Palkovice. Do dalšího kola postupuje bohužel jen mužstvo
z prvního místa. Děkujeme našim chlapcům i p. učitelce Martině Kantorové za hezký sportovní výkon.

Mgr. Martina Kantorová, Mgr. Dagmar Raabová


7. a 14.5.2013: V knihovně

Městská knihovna ve Frýdku-Místku připravila 14. května pro žáky 2. třídy, již podruhé v tomto školním roce, besedu.
Tentokrát se děti dozvěděly spoustu nového o básních a opět měly prostor, aby se porozhlédly po knihovně a zalistovaly si v oblíbených knihách.

7. května byli v knihovně také žáci 1. třídy, které v červnu čeká poslední knihovnická lekce - pasování na čtenáře.

Mgr. Dagmar Lokayová


9.5.2013: Den matek

Ve čtvrtek 9. května 2013 se konal v kulturním domě Den matek. Tomuto vystoupení předcházelo pilné nacvičování
ve škole i v sále. Děti hrály scénky, zpívaly, recitovaly, tančily a hrály na hudební nástroje. Své umění předvedli nejen žáci ze základní školy, ale i děti z mateřské školky. Maminky si domů odnášely kytičku a keramický knoflík pro štěstí. Všem, kdož se podíleli na přípravě a úspěšném průběhu Dne matek, děkujeme.

 

Mgr. Dagmar Raabová


7.5.2013: Vídeň

V úterý 7. května 2013 se 7. a 8. třída vydaly do Vídně.
Od školy jsme vyjížděli v 6.00 hod. První zastávkou bylo letní sídlo Marie Terezie, Schönbrunn. Žáci se rozběhli
po nádherné zahradě, která zámek obklopuje. Pak jsme pokračovali do centra Vídně, kde jsme s průvodkyní prošli
historickou částí a na náměstí Marie Terezie jsme zdarma  vstoupili do umělecko - historického muzea. Zde jsme
mohli obdivovat nejen obrazy starých mistrů, ale i egyptské exponáty. Naše poslední zastávka byla v obchodním domě,
který se nachází u stadionu. Zde si žáci mohli nakoupit dárky pro své nejbližší. Po nákupech jsme nasedli do autobusu
a vydali se zpět do České republiky. Ke škole jsme dorazili něco málo po 21.00 hod.
Bezpečnou cestu nám zajistila hranická cestovní kancelář BON TON. Žákům se tento výlet líbil a rádi by svou cestu
do Vídně, či někam jinam v příštím školním roce zopakovali.

Mgr. Dagmar Raabová


27. a 28.4.2013: Soutěž Zlatá včela 2013

Již několik let v naší škole pracuje včelařský kroužek, který vede Mgr. Eliška Ondračková. Děti z tohoto kroužku
se každoročně zúčastňují soutěže Zlatá včela. Nejinak tomu bylo i letos. Soutěž Zlatá včela se uskutečnila ve dnech
27. a 28. dubna v Rychvaldě, kde se sjelo 40 soutěžících. V této konkurenci se členové našeho kroužku umístili takto:

 

 

 

8. místo - Liberda Dominik a Peternai Radim (5. tř.)
10. místo - Zápalka Antonín a Hammer Tomáš (5. tř.)
14. místo - Šebesta Kryštof (5. tř.)
20. místo - Šebestová Klára (3. tř.)

Srdečně blahopřejeme a dětem i paní učitelce Elišce Ondračkové děkujeme za velmi hezkou reprezentaci naší školy
i včelařství v Sedlištích.

Mgr. Eliška Ondračková, Mgr. Dagmar Raabová


26.4.2013: Branný závod regionu Slezská brána

V pátek 26. dubna 2013 se konal již druhý ročník branného závodu regionu Slezská brána. Trasa závodu vedla hezkým prostředím Stavů a měřila 3,5km. Po trase se tříčlenná družstva zastavovala na jednotlivých stanovištích, kde plnila různé úkoly: hod granátem, zdravovědu, dopravní výchovu, buzolu a morseovku a starší žáci navíc absolvovali požární ochranu, přechod po laně a  střelbu ze vzduchovky.
V branném závodě zvlášť soutěžili žáci 1.stupně a zvlášť 2. stupně.
Za 1. stupeň soutěžily tyto školy: ZŠ Paskov, ZŠ Sedliště, ZŠ Sviadnov, ZŠ Šenov, ZŠ Václavovice, ZŠ Vratimov - Datyňská, ZŠ Vratimov - T.G.M. a ZŠ Žabeň.

 

1. místo obsadila domácí škola ZŠ Sedliště, na 2. místě byli žáci z Václavovic a 3. místo získali žáci ze Sviadnova.

O první místo se zasloužili tito sportovci: Tomáš Hammer a Karolína Mokrošová  z 5. třídy a Michal Ondračka ze 4. třídy.

Za 2. stupeň soutěžily ze školy vždy 2 týmy. Zúčastnily se školy z Paskova, Sedlišť, Šenova a  dvě základní školy
z Vratimova - ZŠ Vratimov Datyňská a ZŠ Vratimov T.G.M., která nominovala pouze jeden tým.

1. místo získal tým A ze ZŠ Paskov, 2. místo tým B ze ZŠ Sedliště a 3. místo ZŠ Vratimov - T.G.M.

Za 2. místo vděčíme těmto žákům: Natálii Hlásné a Jakubu Adamusovi z 8. třídy a Patriku Mojžíškovi z 9. třídy.
Naši šesťáci obsadili 5. místo ve složení : Vendula Mertová, Michal Diblík a Vladimír Macura.

Vedoucí osobností branného závodu byla i v letošním roce paní učitelka Martina Kantorová. Na startu, trase i v cíli jí pomáhaly další paní učitelky, školník a žáci 9. třídy.

Všichni zúčastnění si odnesli větší  či menší odměnu. Počasí nám přálo, a tak jsme všichni odcházeli s pocitem dobře vykonané práce.

 

Kamera a střih: Jiří Gadula, 9.tř.                                                                   Mgr. Martina Kantorová, Mgr. Dagmar Raabová


25.4.2013: Živý plot z habrů

Ve čtvrtek 25.dubna 2013 žáci 9. třídy společně s paní učitelkou Marcelou Vonderčíkovou  a pracovnicemi obce připravili výsadbu živého plotu u nového dětského hřiště. Obec zajistila 220 sazenic habrů, které děti mateřské a základní školy zasadily.
Tato neobvyklá akce se dětem velice líbila a nyní se zájmem budeme sledovat, jak se mladé stromečky budou mít
k životu.

 

 

 

Kamera a střih: Jiří Gadula,9.tř.                                                    Mgr. Marcela Vonderčíková, Mgr. Dagmar Raabová


23.4.2013: Planeta Země 3000 - Madagaskar

V úterý 23.4. 2013 naše škola již po několikáté navštívila výukový program v rámci projektu Planeta Země 3000. Tentokrát žáci 2. stupně společně s páťáky poznali kouzlo 4. největšího ostrova světa - Madagaskaru. Programem provázeli dva moderátoři a sympatický cestovatel Adam, který nám tuto úžasnou zemi představil z různých úhlů pohledu.

Děti se seznámily s pozoruhodnou faunou a florou ostrova. Např. s údajně nejškaredějším zvířetem na světě - ksukolem ocasatým, s několika druhy lemurů nebo třeba s nejmenším chameleonem světa, který dosahuje délky maximálně 2,9 cm. Zajímavé bylo také povídání o geologické historii Madagaskaru. Snad nejvíce žáky zaujal život místních lidí, jejich skromnost, prazvláštní rituály a tradice a bohužel věčný boj s chudobou a nemocemi.

Program sklidil velký úspěch. Už se těšíme na další ročník.

Mgr. Markéta Bonková


19.4.2013: Soutěž Křížem krážem Slezkou bránou

V pátek 19.dubna 2013 se opět po roce konala soutěž Křížem krážem Slezskou bránou. Tentokrát jsme se sešli v kině
v Paskově. Této soutěže se letos zúčastnila 7. třída.
Soutěžní družstvo tvořili: Markéta Kolářová, Terezie Holková a Josef Drozd. Své vědomosti o našem regionu získávali soutěžící nejen z knih, ale i z internetu. Na jevišti se tým musel spolehnout jen na své znalosti a kromě toho se musel i velmi rychle rozhodovat.
Otázky se vztahovaly k jednotlivým obcím, které do našeho regionu náleží - tedy k Vratimovu, Šenovu, Paskovu, Sedlištím, Kaňovicím, Řepištím, Václavovicím, Žabni a Sviadnovu.
Soutěže se zúčastnila 2 družstva z prvního stupně - Žabeň a Václavovice a 5 družstev  z druhého stupně - Sedliště, Paskov, Šenov a 2 vratimovské školy.
Za I. stupeň vyhrála  Žabeň a za II. stupeň Paskov. Naše škola se umístila na 2. místě s 19 body, na vítěze jsme ztráceli pouze 2 body.  Naši žáci byli zklamáni, protože se na soutěž zodpovědně připravovali.
Přesto si myslím, že naši žáci ostudu neudělali a touto cestou jim chci poděkovat.

Mgr. Dagmar Raabová


19.4.2013: S hudbou proti drogám

V pátek 19.4.2013 se na naší škole konala preventivní akce S hudbou proti drogám, které se zúčastnilo 44 dětí ze tří ročníků 2. stupně. Program byl zaměřen na prevenci drog, alkoholu, viru HIV - AIDS či poruch příjmu potravy. Celá akce byla doprovázena hudebními ukázkami slavných osobností. Mohli jsme slyšet tvorbu M.Jacksona, A. Winehouse,
W. Houston nebo F. Mercuryho.
Akce měla u žáků velký úspěch.
 

Mgr. Petra Šuláková


 

18.4.2013: Planetárium

 

Ve čtvrtek 18.4. navštívily děti z 1. a 2. třídy planetárium J.Palisy v Ostravě -  Porubě.
Děti shlédly program Co vidí sova v noci.  Seznámily se s řadou souhvězdí a poznaly, j
ak putuje slunce po obloze během celého dne i roku. Akce se dětem velice líbila.

 

 

 

Mgr. Dagmar Lokayová


18.4.2013: Okrskové kolo v minikopané

Ve čtvrtek 18.4.2013 proběhlo na stadionu Stovky ve Frýdku-Místku okrskové kolo v minikopané chlapců 8. a 9. tříd. Kromě naší školy se turnaje zúčastnila 2. ZŠ a 5.ZŠ z Frýdku-Místku a ZŠ z Raškovic. Hrálo se systém každý s  každým a nám se podařilo obsadit velice pěkné 2. místo. Do okrskového kola vyrazila paní učitelka Kantorová společně s těmito žáky: Adamus Jakub , Adamus Filip, Mojžíšek Patrik, Hammer Martin, Jiříček Karel, Kaiser Tomáš, Gwozdz Dominik, Svojanovský Jan, Slováček Petr, Weissmann Petr.

Mgr. Martina Kantorová, Mgr. Dagmar Raabová


17.4.2013: Den matek v klubu důchodců

Čas běží jako voda a máme tu jaro. S blížícím se svátkem maminek vyrazili, jako každý rok, naši čtvrťáci spolu s paní učitelkou popřát kytičkou melodií našim seniorům. Tentokrát si s sebou přibrali na pomoc i děti z kroužku hry na flétnu. Nejprve zazpívali 4 písně za doprovodu klavíru a Orffových nástrojů, potom přišly na řadu flétničky. Za krásné přání byly všechny děti odměněny potleskem i sladkostí.

 

 

Mgr.Renáta Mádrová


12.4.2012: Beseda   Nechej mne, ne- to nechci!

V pátek 12.dubna 2013 proběhla v rámci preventivního programu beseda pro žáky 4.a 5. třídy na téma Nechej mne, ne-to nechci!

Děti měly možnost sdělit své zážitky a  své obavy z některých typů lidí, mluvili o místech a situacích, kdy se cítí v ohrožení. Vyzkoušeli si na konkrétních modelových situacích své možnosti řešení a uvědomili si, jak je  pro cizí lidi jednoduché takové dítě zlákat. Lektorka Bc.Michaela Hrušková jim ukázala, jak reagovat v různých situacích, do kterých se mohou dostat. Narazili i na problematiku v oblasti sexuality – obtěžování nejen osobní, ale i prostřednictvím internetu, a také na sexuální zneužívání.

 

Na závěr paní lektorka žákům poradila, na koho se mají obrátit o pomoc a rozdala jim lístky s kontaktními údaji a telefonními čísly.

Mgr. Renáta Mádrová


10.4.2013: Vaříme s šéfkuchařem

Ve středu 10.4. vařil v naší školní jídelně šéfkuchař z firmy Podravka pan Zbyněk Diatka.
Děti i zaměstnanci školy si pochutnali na výborné zeleninové polévce. Druhým chodem byl kuřecí plátek se sýrovou omáčkou a s bramborovou roládou se špenátem.
Pro všechny strávníky to bylo milým zpestřením.

 

 

 

Mgr. Dagmar Lokayová


5.4.2013: ČEZ Street hockey 2013

5. dubna 2013 se žáci naší školy zúčastnili předkola finále ve florbalu. Utkali se ve dvou zápasech s 11. ZŠ
ve Frýdku-Místku. Bohužel pro nás přišla prohra, brána do velkého finále se nám zavřela. Ale i přes tento neúspěch to byl vlastně úspěch, protože ještě nikdy se nám nepodařilo dostat se tak daleko.
Naši školu reprezentovali tito žáci: Markéta Kolářová, Václav Kunz, Jiří Vatraľ, David Rajnoch, Michal Diblík, Vladimír Macura, Kryštof Šebesta.

Mgr. Martina Kantorová, Mgr. Dagmar Raabová


4.4.2013: Knihovnická lekce - Pověsti

Ve čtvrtek 4.4.2013 jsme se spolu s paní knihovnicí přenesli v čase a ocitli se v dobách dávno minulých, o kterých vypráví pověsti naše i cizí. Nejprve nás seznámila s bájemi starého Řecka  a Říma, pak jsme se přesunuli na africký kontinent a nakonec jsme se vrátili k nám – do Čech. Zaujala nás podobnost mezi naší pověstí o Krokovi a o polském Krakovi.

Za odměnu pak dětem přečetla báji Daidalos a Ikaros a spolu jsme v ní pak hledali ponaučení. Po besedě si děti prohlédly nové knížky, zahrály si svůj oblíbeny twister, který je na podlaze uprostřed mezi policemi s knihami, a pak jsme opět vyrazili zpátky do školy. Letos to byla naše poslední knihovnická lekce a už teď se těšíme na ty příští.

Mgr.Mádrová Renáta


4.4.2013: Divadlo loutek - Broučci

Ve čtvrtek 4.4. 2013 navštívily děti 1., 2. a 3. třídy divadelní představení Broučcci v ostravském Divadle loutek.
Pohádka provázená písněmi Zvonečka a Pampelišky se dětem velice líbila. 

Mgr.Dagmar Lokayová


25.3. 2013: Beseda v muzeu na frýdeckém zámku

V  pondělí 25.března 2013 vyrazili čtvrťáci spolu s p.učitelkou Renátou Mádrovou autobusem do Frýdku-Místku. Čekala je beseda Pobeskydí v pravěku.

Dějepisné učivo o pravěku už jsme měli ve škole probráno. Bohužel o tom, co se v tomto období dělo v našem kraji, žádná učebnice nepíše, a tak jsme byli zvědaví, co se dovíme. Besedu vedl Ing.Polášek. Měl pro nás připraveno spoustu diapozitivů
z nalezišť v našem kraji a vysvětlil nám, podle čeho archeologové poznají, že na některém místě dříve stálo hradiště nebo osada dávných obyvatel.  Děti se zaujetím poslouchaly a sledovaly, zda některá z uvedených míst neleží v blízkosti jejich domovů. Potom nám ukázal spoustu nálezů z těchto míst – zbytky keramiky, různě zpracovaného železa i jiných slitin,.. Největší úžas a zájem vzbudila pravá mamutí stolička, kterou si žáci ihned fotili svými mobily. Alespoň na chvíli jsme tak mohli zapomenout na mrazivé sněhové počasí, které k nám stále nechce pustit jaro.

Mgr.Mádrová  Renáta


22.3.2013: Matematický klokan

V pátek měli žáci 2. - 9. třídy možnost změřit síly v mezinárodní soutěži Matematický klokan. Soutěže se zúčastnilo 65 žáků prvního stupně a 30 žáků druhého stupně. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích -  Cvrček, Klokánek, Benjamín a Kadet. Nejúspěšnější řešitele za naši školu naleznete v následující tabulce.

  Cvrček Klokánek Benjamín Kadet
1. místo Dudová Alena (3.tř.) Liberda Dominik (5.tř.) Macura Vladimír (6. tř.) Liberdová Markéta (8.tř.)
2. místo Smyček Dominik (2. tř.) Hammer Tomáš (5. tř.) Rajnoch David (7. tř.) Zelinová Terezie (9.tř.)
3. místo Vontszemü Štefan Samuel (2. tř.) Šebesta Kryštof (5.tř.) Šarišský Vít (6. tř.) Hammer Martin (8. tř.)

 Vítězům gratulujeme a těšíme se s Klokanem na shledanou v příštím roce.

Mgr. Vladislava Hurajová


14.3.2013: Okresní kolo zeměpisné olympiády

V Základní škole Pionýrů ve Frýdku-Místku se konalo okresní kolo zeměpisné olympiády. Soutěže se zúčastnili výherci školního kola. Naši školu reprezentovali 3 žáci, kteří se za své výsledky nemusí vůbec stydět. Vladimír Macura, který soutěžil v nejmladší kategorii A, obsadil krásné 8. místo z 24 soutěžících. Pavlína Fišerová v kategorii B se umístila na 12. místě z 27 účastníků a nejstarší kategorii C reprezentovala Tereza Hrabcová, která z 32 soutěžících obsadila 20. místo.

Všem třem gratulujeme.

Mgr.Markéta Bonková


8.3.2013: Okrskové kolo ve šplhu na tyči

V 5. ZŠ a MŠ Elišky Krásnohorské ve Frýdku - Místku se konalo 8. března 2013 okrskové kolo ve šplhu na tyči
v kategorií starších žáků. Závodu se zúčastnilo celkem 8 škol a nám tentokrát štěstí přálo, protože jsme se
umístili mezi prvními čtyřmi školami, které postupují do okresního kola.
Z 32 závodníků obsadil 7. místo náš Dominik Gwozdz s časem 2,86 s.
Blahopřejeme a paní učitelce Martině Kantorové děkujeme za přípravu žáků na tuto soutěž.

Mgr.Martina Kantorová, Mgr.Dagmar Raabová


7.3.2013: Výtvarná soutěž – PEXESO – Strašidla regionu

Na podzim loňského roku se žáci 2. – 4. třídy zúčastnili výtvarné soutěže v kresbě místních strašidel. Ze všech obrázků bylo vybráno 35 prací, kterým poslalo své hlasy celkem 215 osob. 113 v Kaňovicích, 13 osob elektronicky a ostatní byli místní.

Na 1.místě se umístila se 45 hlasy Petra Ondračková (3.třída)

      2.místo s 20 hlasy získala Sabina Magierová (4.třída)

      3.místo s 16 hlasy patří Haně Maňasové (4.třída)


Dne 7.3.2013 byly slavnostně vyhlášeny výsledky a první tři děvčata získala kromě diplomu    i krásnou knížku. 

Mgr.Renáta Mádrová


březen: Výstava panenek v muzeu Lašská jizba v Sedlištích

První týden v březnu probíhá v našem muzeu výstava starodávných panenek. Ihned po vstupu na Vás dýchne kouzlo Vašeho dětství, protože zde každý dospělý najde tu „svou“ panenku, se kterou si hrával jako malý. A nejen to. Ve vitrínách stojí nábyteček pro panenky, se kterým si hrávaly maminky i babičky dnešních školáčků a mnohé z nich mají možná ještě některé kousky schované na půdě doma.

Najdete zde panenky plastové, gumové, porcelánové, hadrové i celuloidové. Jsou zde zástupci z Německa, Ruska, ale hlavně z Česka. Děti ale nejvíce zaujal pohyblivý ruský plyšový medvěd s balalajkou, který jim připomněl pohádku o Máše a medvědovi.


Většinu panenek musela majitelka této pozoruhodné sbírky opravit, neboť je získala ve velmi zuboženém stavu. O této své práci dětem se zaujetím povídala a ukázala jim i fotografie před a po opravě.

Výstava je velmi pěkná a všem, kteří si rádi hrají, ji doporučujeme.

Mgr.Renáta Mádrová


26.2.2013: Školní kolo Pythagoriády

 

V úterý 26.2. 2013 proběhlo školní kolo Pythagoriády.
Účastnilo se ho 44 žáků 5. - 8. třídy. V časovém limitu 60 minut řešili 15 úloh. Jak se jim v matematickém zápolení dařilo, ukazuje následující tabulka.

 

 

  5.třída 6.třída 7.třída 8.třída
1. místo Liberda Dominik Macura Vladimír Pumová Denisa Liberdová Markéta
2. místo Hammer Tomáš, Šebesta Kryštof Zerzavý Jakub Holková Terezie Smyčková Izabela
3. místo Kvasniak Lukáš, Mokrošová Karolína Machala Jan Fišerová Pavlína Turčanová Izabela, Koval Patrik

Do okresního kola postupují: za 5.třídu - Liberda D., Hammer T., Šebesta K., Kvasniak L., Mokrošová K.
                                              za 6. třídu - Macura V.
                                              za 8. třídu - Liberdová M.

Gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v okresním kole.

Mgr.Marcela Vonderčíková, Mgr.Vladislava Hurajová


25.2.2013: Návštěva Opavy

7. a 8. třída se společně s třídními učitelkami vydaly v pondělí 25. února 2013 do Opavy. Zde oba ročníky navštívily Památník Petra Bezruče, což bylo důležité pro žáky, kteří navštěvují seminář z ČJ, protože právě v něm se zabývají osobností slezského básníka.
Dalším bodem dopolední exkurze bylo Slezské zemské muzeum, konkrétně jeho přírodovědná expozice.  Prohlídka měla u žáků veliký úspěch a s nadšením plnili úkoly, které byly zadány na pracovních listech.
Před odjezdem z Opavy jsme navštívili hřbitov, kde jsme věnovali tichou vzpomínku Petru Bezruči u jeho hrobu.
A pak už nás čekala zpáteční cesta do školy. Tento výlet se žákům líbil. Děti získaly nové poznatky jinou formou výuky.

Mgr.Dagmar Raabová


15.2.2013: Florbal – Slezská brána

V pátek  15. února 2013 se konal v Základní škole v Paskově turnaj ve florbalu v rámci regionu Slezská brána.  Do Paskova jeli chlapci 4. a 5. třídy.  Za pátou třídu to byli Lukáš Kvasniak, Kryštof Šebesta a Tomáš Hammer, za čtvrtou David Lička a Michal Ondračka. Náhradníky byli žáci páté třídy Dominik Liberda,  Daniel Figa a Vojtěch Kryštof.
Turnaje se zúčastnilo celkem 8 družstev regionu Slezská brána a to Sedliště, Paskov, Šenov, Žabeň, Řepiště, Vratimov – Datyňská, Vratimov T.G.M. a Sviadnov.
Naši chlapci hráli ve skupině A společně s Paskovem, Řepištěmi a Žabní. V této skupině jsme obsadili 2. místo, ale v celkovém pořadí zbyla na naše reprezentanty bramborová medaile.

Mgr.Dagmar Raabová, Mgr.Martina Kantorová


12.2.2013: Jan Zrzavý - výstava

V úterý 12. února 2013 se vydala 7. třída společně s paní učitelkami Petrou Šulákovou a Dagmar Raabovou  do Domu
umění v Ostravě na výstavu, která je věnována tvorbě vynikajícího českého malíře Jana Zrzavého.
Žáci měli komentovanou prohlídku, a tak pod odborným vedením si mohli prohlédnout řadu děl, které nám tento malíř
zanechal.
Jan Zrzavý nakreslil nejen slavný obraz Kleopatru, ale ilustroval i knihy Kytici či Máj, navrhl dekoraci pro operu Libuši,
která se hrála v Ostravě v květnových dnech po osvobození.Dále jsou zde k vidění jeho portréty, ale i obrazy z cest po Řecku, Itálii nebo Francii.
Výstavu všem vřele doporučujeme. Je ji možno zhlédnout do 10. března.

Mgr.Dagmar Raabová


6.2.2013: Okrskové kolo ve šplhu

6. února 2013 se na 11. základní škole ve Frýdku-Místku konalo okrskové kolo ve šplhu, kterého se z naší školy zúčastnili chlapci 4. a 5. třídy.
5. třídu reprezentoval Jan Šostý, za 4. třídu to byli Michal Ondračka, Stanislav Novák a Radim Janák.
Závodu se zúčastnilo celkem 10 škol, takže mezi sebou soutěžilo celkem 40 žáků. My jsme zaznamenali úspěch v kategorii jednotlivců, protože 3.místo obsadil Michal Ondračka, který zdolal šplhací tyč za 4,99s.

Děkujeme za účast  a blahopřejeme                                                                                                                          

Mgr.Dagmar Raabová, Mgr.Martina Kantorová


5.2.2013: Zápis do 1.třídy

 
 V úterý 5.2. 2013 se konal zápis dětí do 1. třídy. Jako každý rok byla pro děti připravena stanoviště, na kterých   
 zábavnou formou plnily různé úkoly.

 Na závěr si popovídaly s p. učitelkami a za odměnu si odnesly dárečky, které pro ně zhotovili starší spolužáci.
  K zápisu přišlo letos 16 dětí s rodiči.
 

 Děti i zaměstnanci školy se na nové prvňáčky velice těší !

                                                                                                                                                                                                  Mgr.Dagmar Lokayová


31.1.2013: Školní kolo pěvecké soutěže Loutnička

Ve čtvrtek 31.1.2013 proběhlo na naší škole školní kolo tradiční pěvecké soutěže Loutnička. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích :


 I. kategorie – děti z MŠ a 1. třída

 II.kategorie – 2. a 3. třída

 III. kategorie – 4. a 5. třída

 IV. kategorie – 6. a 7. třída
 
 

Soutěže se zúčastnilo celkem 27 dětí. Vítězové jednotlivých kategorií  jsou uvedeni v následující tabulce

  1. místo 2. místo 3. místo
I. kategorie Mauler Šimon Petr (1.tř.) Zápalková Zuzana (MŠ) Anděl Tomáš (MŠ),
Chovanec Matyáš (1.tř.)
II. kategorie Majerová Anastázie (3.tř.) Hlásna Gabriela (3.tř.) Dudová Alena (3.tř.),
Vontszemü Štefan (2.tř.)
III. kategorie Maňasová Hana (4.tř.) Mokrošová Karolína (5.tř.),
Kyčerková Kateřina (5.tř.)
Tomis Jan (4.tř.)
IV. kategorie Mžiková Tereza (6.tř.) Varcopová Barbora (7.tř.) Holková Terezie (7.tř.)


                                                                                                                                                                                                  Mgr.Dagmar Lokayová


29.1.2013: Školkáčci ve škole


V úterý 29.1.2013  se do naší 1. třídy přišli podívat předškoláci z mateřské školy.
Prohlédli si vyzdobené chodby i třídu, pohráli si se svými kamarády prvňáčky a popovídali si s paní učitelkou.
U našich nejmladších školáků zůstali 1 vyučovací hodinu, ve které si vyzkoušeli, jak se sedí v lavici, poslechli si, jak prvňáčci umí číst. Zazpívali si společně s dětmi písničky a zarecitovali básničky.
Všem předškolákům se u nás velmi líbilo a už se těší, až zasednou také do školních lavic.

                                                                                                                                                                       
Mgr.Dagmar Lokayová


28.1.2013: Včelařské muzeum v Chlebovicích


V pondělí 28. ledna 2013 navštívila 5. a 7. třída Včelařské muzeum v Chlebovicích. Tuto akci nám zařídil pan místostarosta JaromírHaleš. V muzeu uviděli žáci řadu exponátů, které se vztahují k včelařství.Díky filmové ukázce se seznámili se základními pojmy z tohoto oboru a bylo jim přiblíženo, jak o včely pečovat. Na závěr si mohly děti koupit různé včelí produkty ve včelařském obchůdku, který je při muzeu zřízen.
Tento hezký výlet hradila žákům místní organizace včelařů ze Sedlišť. Velmi děkujeme a muzeum doporučujeme k návštěvě i ostatním třídám.
 

Mgr.Dagmar Raabová


14.1.2013: Školní Bufítek

V pondělí 14.ledna 2013 byl slavnostně ve škole panem místostarostou otevřen Bufítek, který provozuje pan Dalibor Sklář.

Co Bufítek dětem nabízí?

Pro děti zajišťujeme snídaně, svačiny, pitný režim a papírenské potřeby.

Co si máme představit pod pojmem snídaně a svačiny?

Prodávat se bude bílé a cereální pečivo, bagety, mléčné výrobky a budeme dělat vlastní zeleninové saláty, které budou pro žáky cenově dostupné.

A pitný režim?

Žáci si mohou koupit slazené i neslazené vody, značky Mattoni, Magnesia a Aquila.

Je známo, že děti rády mlsají. Je na ně pamatováno i v tomto ohledu?

Ano. Žáci si mohou koupit sladké tyčinky i perníky, ale protože sladkosti nejsou pro ně právě nejvhodnější, tvoří jen 15% nabízeného sortimentu.

V dnešní době se kladou na potraviny přísné hygienické normy.

Je to tak, a proto spolupracuji s hygienickou stanicí.

Máte už nějaké zkušenosti s tímto druhem podnikání?

Provozuji úspěšně dvanáct Bufítků na různých školách v okolí.

Co kdybych si chtěla koupit zákusky nebo obložené chlebíčky, které v této chvíli zde nevidím?

Není problém. Po předběžné objednávce toto zboží dodáme.

Jaká bude provozní doba Bufítku?

Bufítek bude otevřen vždy před vyučováním a o každé přestávce.

Budou mít žáci možnost říci, co jim v Bufítku schází?

Své požadavky a náměty nám mohou sdělit prostřednictvím formuláře na stránkách www.bufitek.cz nebo e-mailem na info@bufitek.cz.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho spokojených zákazníků.

                                                                                                                                                                                                  Mgr.Dagmar Raabová


11.1.2013: Beseda - Táta, máma a já

V pátek 11. ledna 2013 proběhla, pod vedením Bc. Michaely Hruškové z Poradny pro ženy a dívky ve Frýdku-Místku, beseda pro žáky druhého ročníku. Tématem byla rodina, vztahy v ní, schopnost komunikace, umění svěřit se s problémem atd.
Beseda byla zajímavá, žáci se aktivně zapojovali do činností a diskuse o daném tématu je velice bavila.                                                                                                                             

Mgr. Dagmar Lokayová


21.12.2012: Romance štědrovečerní

Poslední den ve škole roku 2012 byl trochu jiný. Žáci si své třídy vánočně vyzdobili a na vánoční besídce
si předávali dárky a pochutnávali si na cukrovíčku od maminek. Děti z 5. třídy si v hodinách jazyka českého zdramatizovaly Romanci štědrovečerní od Jana Nerudy, kterou pak předvedly 1., 2., 3., a 4. třídě.
Vystoupení se všem líbilo.
A pak už nic nebránilo tomu,  aby se děti rozutekly domů na vánoční prázdniny.

         Mgr.Dagmar Raabová 


 

20.12.2012: Předvánoční spaní ve škole

Ve čtvrtek 20.12.2012 proběhlo v naší škole tradiční spaní prvňáčků ve škole.
Paní učitelka Mgr. Libuše Sojková se se svými žáčky sešla v 17 hodin. Děti si při poslechu koled pochutnávaly na cukroví, pak společně povečeřely a těšily se na dárky pod stromečkem.
Seznámily se s tradicemi Vánoc a společně přenocovaly ve třídě.  Akce měla opět, jako každý rok, velký úspěch. paní učitelce patří dík za přípravu a za volný čas věnovaný dětem.
Děkujeme také rodičům za ochotný přístup
.

                                                                                                                   Mgr. Dagmar Lokayová


19.12.2012: Vánoce v klubu důchodců



Stalo se už tradicí, že vždy v tom největším předvánočním shonu navštíví žáci naší školy spolu s paní učitelkou Renátou Mádrovou naše seniory v Klubu důchodců v KD v Sedlištích, aby je potěšili známými vánočními písněmi a koledami. Tentokrát to bylo tuto středu 19.12. a čtvrťáci našim babičkám a dědečkům nejen zazpívali, ale i zarecitovali báseň Hoj,ty Štědrý večere od K.J.Erbena a Karolína Janáková jim zahrála i drobnou skladbičku na klavír.


Mgr. Renáta Mádrová


18.12.2012: Vánoční laťka

18.prosince 2012 se konala v naší tělocvičně Vánoční laťka, což je soutěž ve skoku vysokém. Tento sportovní počin se koná už řadu let.Letošního ročníku se účastnilo 26 našich nejlepších skokanů.

  1. místo 2. místo  3. místo
mladší žákyně Mertová Vendula (125cm) Varcopová Barbora (110cm) Markéta Kolářová (110cm)
mladší žáci Michalák Jan (125cm) Pešat Patrik (125cm) Ondračka Daniel (110cm)
starší žákyně Kopřivová Vendula (130cm) Chmielová Leona (130cm) Hlásna Natálie (125cm)
starší žáci Gwozdz Dominik (155cm) Adamus Jakub (150cm) Pohludka Zdeněk (145cm)

Děkujeme naší tělocvikářce, paní učitelce Martině Kantorové, za přípravu žáků na tuto soutěž a za bezproblémový
průběh této každoroční sportovní akce.

Mgr.Dagmar Raabová, Mgr.Martina Kantorová


12.12.2012: Sladký den

12.prosince se ve školní jídelně konala akce nazvaná „SLADKÝ VODOPÁD
Zaměstnanci školní jídelny připravili všem strávníkům ovocné špízy, které si namáčeli do tekoucí čokoládové fontány.
Děti podle rozzářených očí byly opravdu příjemně překvapené.

Vedoucí ŠJ Ženčuchová Pavlína


11.12.2012: Okrskové kolo ve florbalu

Na 2. ZŠ ve Frýdku-Místku je 11. prosince 2012 konalo okrskové kolo ve florbalu, kterého se zúčastnili žáci ze 6.
a 7. třídy.
Byli to: M. Diblík, V. Macura, J. Zerzavý, J. Michalák, J. Vatraľ, V. Kunz, D. Rajnoch a M. Kolářová.
Školy byly rozděleny do dvou skupin. Naši hráči soutěžili ve skupině B. Nakonec jsme obsadili 4. místo ze šesti příromných škol. Naši hráči byli trochu zklamáni, protože jim 3. místo uniklo jen o dva body. Sláva vítězům, čest poraženým.


Mgr. Martina Kantorová


8.12.2012: Mikulášská nadílka

V sobotu 8.prosince 2012 přišel za dětmi do Kulturního domu v Sedlištích  Mikuláš a přivedl si s sebou i čerty na zlobivé děti a anděly na ty hodné. Čerti byli doopravdy strašidelní, bály se nejen malé děti, ale i ty větší a i nejeden dospělý. Strašili jen málo, protože tady bydlí většinou ty hodné děti, a tak jim andělé rozdávali bonbony a lízátka, dělali spolu soutěže  a nakonec Mikuláš všem dětem rozdal velký balíček dobrot. Mikuláš se všem líbil a za rok ho pozveme zase.    

Rada rodičů při ZŠ Sedliště


5.12.2012: Mikuláš ve škole

Ve středu 5. prosince se to ve škole hemžilo čerty a anděly, mezi nimi si pak svou důstojnost zachovával Mikuláš, který děti chválil i káral.
Tato tradice existuje v naší škole pěkných pár let a každým rokem se jí s velkým nadšením chopí ti nejstarší, tedy deváťáci.
Hodné děti dostaly hvězdičku na čelo, zlobivcům udělali čerti zas pořádnou šmouhu sazemi.
Kromě toho se museli z pekla vykoupit a to cvičením, básničkou nebo písničkou.
Všichni si při tom užili moc legrace a už se těší, až Mikuláš napřesrok sedlišťskou školu zase navštíví.

Mgr.Dagmar Raabová


2.12.2012: Vánoční jarmark

V neděli 2. prosince začal advent. Toto kouzelné období konce roku jsme si připomněli  i my, žáci a obyvatelé Sedlišť a okolí.
Již několik týdnů před adventní dobou vyráběly děti , často za vydatné pomoci rodičů, řadu věci, které by mohly prodávat na vánočním jarmarku.
Vše vypuklo v neděli odpoledne. Nejprve se konala vernisáž výstavy v Lašské jizbě, která je zasvěcena slezským šperkům. Potom jsme přešli k vánočnímu stromu před obecním úřadem, kde žáci naší školy zarecitovali a zazpívali a pak se strom rozsvítil. A tak nic nebránilo tomu, aby se rozpoutalo vánoční nabízení a nakupování. Vánoční jarmark byl pro žáky, prodavače, velkým zážitkem, protože dospělí jejich výrobky nejen chválili, ale také kupovali. Utržené peníze si každá třída ponechá pro svou potřebu a použije je například na školní výlet.
Děkujeme všem obyvatelům Sedlišť a okolí, že v tak hojném počtu podpořili děti v jejich snaze.
Přejeme všem klidné a spokojené Vánoce, v novém roce mnoho zdraví, štěstí a elánu do nové práce.

 Mgr.Dagmar Raabová

 

 

 Kamera, střih: Filip Bednář


21.11. a 27.11.2012: Úspěchy ve vybíjené

 21. listopadu 2012 se na naší škole konalo školní kolo ve vybíjené  pro žáky 4. a 5. třídy.
 
Zvítězila 5. třída. Nejlepší hráči z obou tříd postoupili  do soutěže  „Regionu Slezská brána“.
 Tato soutěž proběhla 27. listopadu na ZŠ v Šenově, pořadatelem byla ZŠ Václavovice.
 
Přihlášeno bylo celkem 9 škol. Děti ze Sedlišť obsadily ve své skupině B  3. místo.
 Celkově se naši žáci umístili na 6. místě.
 Za reprezentaci děkujeme a k  pěknému umístění gratulujeme.

Mgr. Dagmar Lokayová


listopad 2012: Prevence na naší škole

V listopadu proběhly v naší škole dvě preventivní besedy určené žákům 2. stupně. První z těchto akcí byla určena žákům 6. a 7. třídy a hlavním tématem byly vztahy, rodinné zázemí, přátelství a kamarádství. Druhá přednáška byla zaměřena na antikoncepci a účastnili se jí žáci 8. a 9. třídy. Obě přednášky proběhly pod záštitou Poradny pro ženy a dívky z Frýdku-Místku.
 

Mgr. Petra Šuláková


16.11.2012: Vánoční dílna

  V pátek 16. listopadu proběhla ve škole vánoční dílna, kterou vedla paní učitelka Vladislava 
 Hurajová.
 Maminky  společně s dětmi zdobily vánoční baňky pomocí ubrouskové techniky.
 Vystřižené obrázky z ubrousků lepily na baňky a zdobily zlatými nebo stříbrnými třpytkami.
 D
ílna měla veliký úspěch a všichni si domů odnášeli krásné baňky a s nimi i kousek vánoční 
 nálady.
 Děkujeme paní učitelce za  její nápady a těšíme se s ní na další setkání.

                                                                                                                 
                                                                                                                      Mgr.  Dagmar Raabová


 

15.11.2012: Výsadba nových stromů

 
  Chlapci 8.ročníku společně s paní učitelkou Marcelou Vonderčíkovou  a Eliškou Ondračkovou 
 
ve čtvrtek 15.listopadu  založili nový sad, do kterého vysadili třešně, slivoně, ryngle, hrušně a
  jabloně.
  Sadbu zajistil Ing. Václav Koběluš, který hochům odborně vysvětlil , jak je třeba výsadbu
  provést. 
  Dosavadní sad pod školou je rušen v důsledku plánované výstavby nového hřiště.

                                                                                                                 
Mgr. Dagmar Raabová


15.11.2012: Bronz pro sedlišťské florbalisty

Ve čtvrtek 15.listopadu 2012 se žáci naší školy zúčastnili okrskového kola ve florbalu
na základní škole v Palkovicích. Soutěž byla určena  žákům 4. a 5. tříd.

Ve skupině  byly Kozlovice, Palkovice, Raškovice a Sedliště. Hrálo se systémem
"každý s každým".

Naši žáci se umístili na krásném třetím místě. Ke sportovnímu úspěchu gratulujeme a hráčům, kteří reprezentovali sedlišťskou školu děkujeme, stejně jako paní učitelce Mgr
. Martině Kantorové, která žáky na akci doprovodila a také připravila.

Hráči : Daniel Figa, Lukáš Kvasniak, Vojtěch Kryštof, Tomáš Hammer, Filip Paluřík
za 5. ročník a za 4. třídu  Michal Ondračka s Davidem Ličkou.

Mgr Dagmar Lokayová


8.11.2012: Povídání o drahých kamenech

Ve čtvrtek se vydala devátá třída společně s p. učitelkami Hurajovou a Šulákovou do ostravského muzea na přednášku
s názvem "Povídání o drahých kamenech". Přednáška byla doplněna o prohlídku geologické expozice.
Mgr. Eva Mertová žákům poutavě vyprávěla o používání drahých kamenů v historii  i v současnosti. Deváťáci mohli vidět krystalky zlata, diamant, české granáty,acháty, ale zaujaly je také krystaly síry, pyrit, antimonit,  modře zbarvená sůl kamenná, černá odrůda křemene, která se nazývá morion a v paleolotologické části expozice otisk ryby, křídla vážky a kapradin. Měli možnost položit paní přednášející otázky, a tak jsme se mimo jiné dozvěděli také to, že některé minerály se nazývají po svých objevitelích, jiné podle místa vzniku, že v České republice bylo objeveno asi 13 diamantů, že se kdysi vyráběly umělé diamanty z cukru a  že v současnosti se vyrábějí z uhlíku a používají se například do vrtáků nebo
při řezání skla. 
Přednáška byla velice zajímavá a deváťáci si z ní odnesli mnoho nových poznatků z oblasti mineralogie.

Mgr. Vladislava Hurajová


2.11.2012: Lampionáda

V letošním roce Rada rodičů opět uspořádala Lampionádu, která byla tentokrát s překvapením.  V chladný podzimní podvečer 2. listopadu se sešli rodiče s dětmi se svítícími lampiony  a vyrazili na trať, jejíž cíl byl na Bezručově vyhlídce. Cestu na Bezručovu vyhlídku vyzdobily starší děti, pod vedením pana školníka, vyřezávanými dýněmi a díky nim se putování po této cestě stalo tajemným a strašidelným.
Na vyhlídce čekalo na děti slíbené překvapení. Byla to velká vatra, kterou postavili hasiči, sladký zákusek a opečený párek, jenž všem chutnal. Mladí hasiči předvedli všem zúčastněným ukázku  z hasičského výcviku.

Na Bezručově vyhlídce se všem líbilo a většině se nechtělo ani domů. Za rok tedy zase s lampionem před školou na shledanou.

Rada rodičů


1.11.2012: Okresní kolo ve stolním tenisu

Paní učitelka Kantorová vyrazila s chlapci 8. a 9. třídy 1. listopadu na okresní kolo ve stolním tenisu, které se konalov ZŠ  Palkovicích.
Naši školu reprezentovali: Patrik  Adamus, Jan Svojanovský, David Tomis, Patrik Mojžíšek

V turnaji se utkali žáci ze základních škol: Frýdlant -Komenského, Návsí,  Paskov,  Palkovice a Sedliště.
Naši žáci získali bramborovou medaili, tedy 4. místo, přesto jsme byli s jejich výkonem spokojeni, protože se umístili hned za školami, které se stolnímu tenisu věnují      celorepublikově.

Mgr. Dagmar Raabová, Mgr. Martina Kantorová


31.10.2012: Halloween ve škole


Ve středu 31.10.2012 se sedlišťská škola hemžila strašidly, čarodějnicemi a příšerami.


Děti od první do deváté třídy, které přišly v převlecích, se po velké přestávce sešly v tělocvičně, kde proběhlo hodnocení nejlepších masek
Za nejnápaditější kostým dostaly děti odměnu. Odměněni byli také autoři vydlabaných dýní, které zdobily třídy.
Za organizaci děkujeme paní učitelce Mgr. Dagmar Cielecké a školnímu parlamentu.

Mgr. Dagmar Lokayová
 

7. třída již druhým rokem měla "Sladký Hallowen" a to díky Vašíkově mamince, paní Radce Kunzové, která je vynikající cukrářkou.
Vloni jsme si pochutnali na dortu ve tvaru dýně a letos nás překvapila dortem v podobě rakve s kostlivcem.
Všem nám moc chutnalo a obětavé mamince děkujeme za milou pozornost.                                                                                                                                                          

Mgr. Dagmar Raabová


15. - 19.10.2012 : Stonožkový týden

 

V pátek 19.10. 2012 proběhlo vyhodnocení „Stonožkového týdne“.
Paní uč. Mgr. Lucie Jakobi seznámila všechny žáky i učitele s výsledky kreslení vánočních pohlednic a vyhlásila nejpilnější kreslíře.

Tento rok se na výrobě pohlednic podílel více I.stupeň, kde žáci odevzdali 161 namalovaných pohlednic. Žáci II. stupně nakreslili 40 přání.

 Odměněni byli tito žáci:    Marie Svojanovská 3.tř. 16ks
                                              
Lucie Mikolášová 3.tř.  13ks

a autoři pěti kusů pohlednic : Markéta Andělová 1.tř.
                                                    
Aneta Liberdová 3.tř.
                                                    
Josef Jiříček 3.tř
                                                   
 Andulka Zelinová 4.tř.
     
                                               Aneta Čermáková 4.tř.

Z II. stupně byla oceněna Michaela Mikolášová za 8 namalovaných přání.

Za prodej přáníček bylo vybráno 680 Kč.
Tyto prostředky poputují na konto Hnutí na vlastních nohou, kde poslouží dobré věci.

Na závěr zazpívali žáci 1., 2., a 3. třídy hymnu Hnutí na vlastních nohou a slavnostně tak zakončili letošní ročník.

Všem žákům, kteří se zapojili do malování pohlednic, děkujeme.

Mgr. Dagmar Lokayová


12.-14.10.2012: Outdoorový víkend

Byli jsme vybráni společně s několika školami jako vítězové hry "Hraj o Zemi".
Zpracovávali jsme tzv. ekologický audit školy, ve kterém jsme počítali, na čem by škola mohla ušetřit a také jak se lépe ekologicky chovat.
Pro zájemce bude naše práce vyvěšena na nástěnce ve škole.
 

Výhrou pro nás byl outdoorový pobyt v ekocentru Paleta v Oucmanicích u Ústí nad Orlicí. Tam jsme zažili třídenní dobrodružné pátrání po zmizelém vědci, který se zabýval ohroženým druhem včel. Ve všem nám pomáhal milý, chytrý a hezký detektiv Marty. Během setkání s ním jsme řešili zapeklité úkoly s ekologickou tématikou, pátrali po včelí královně a večer jsme se trochu báli při hledání indicií k dořešení případu. Měli jsme zkrátka napilno, ale nakonec jsme vše s úspěchem vyřešili. Už teď se těšíme na další podobnou výpravu.

Ekotým: Mgr. Markéta Bonková, Markéta Dudová, Natálie Hlásna, Markéta Liberdová, Martina Ličková, Veronika Ondračková, Izabela Smyčková

http://skolasedliste.wbs.cz/Prezentace/ekologicky_audit.pptPrezentace/ekologicky_audit.ppt                                                                                                  Mgr. Markéta Bonková


11.10:2012: Smějeme se s knížkou

Ve čtvrtek 11.října 2012 vyrazila 5. třída společně s paní učitelkou Dagmar Raabovou do dětského oddělení frýdecké knihovny,
kde je čekala lekce „ Smějeme se s knížkou“. A skutečně se děti nasmály, ale zároveň zjistily, že řada jejich oblíbených knih byla
zfilmována. Žáci si mohli prohlédnout hezké knihy, které si mohou v knihovně zapůjčit.

 

Beseda se dětem velice líbila. Děkujeme.

                                                                                                                                                                             Mgr. Dagmar Raabová


3.10.2012: Kráska a Zvíře

 Ve středu 3.10.2012 - 59 žáků 3.-5.třídy navštívilo Divadlo loutek v Ostravě. Všichni setěšili na známý příběh o obětavé a hodné Krásce, jejich zlých závistivých sestrách, starém otci a ošklivém netvorovi-Zvířeti. Původní pohádku zpracoval František Hrubín v křehký příběh o skutečné lásce a obětavosti, o dobru a zlu v srdci člověka. Příběh doprovází výrazná hudba Rudolfa Gériho spojená s projekcí animovaného filmu a hlavní hrdinové jsou ztvárněni nádhernými loutkami. Celé představení se setkalo s velkým zájmem dětí i učitelů, společně se báli, fandili a radovali se se svými hrdiny.

Mgr. Renáta Mádrová


2.10.2012: My ze Zlobilova

V úterý  2.10.2012 byla 6. třída společně s paní učitelkou Mgr. Petrou Šulákovou v knihovně ve Frýdku-Místku. V dětském oddělení absolvovali žáci knihovnickou lekci „My ze Zlobilova“. Seznámili se nejen s knihami o zlobivých dětech, ale poslechli si i zvukovou ukázku z knihy Láry, fáry.
Na závěr si děti mohly prohlédnout dětské knihy, které si mohou vypůjčit.

Mgr. Dagmar Raabová


1.10.2012: Přespolní běh

V pondělí 1.10.2012 se uskutečnil přespolní běh na hřišti TJ Slezan ve Frýdku-Místku. V okrskovém kole v kategorii starších žáků měla naše škola 6 soutěžících. Byli to Adamus Filip, Adamus Jakub, Jiříček Karel, Košťál Marcel, Hammer Martin a Mojžíšek Patrik.
Přespolního běhu se zúčastnilo celkem 11 škol a naše družstvo obsadilo 5. místo.  Z 55 účastníků se Adamus Jakub umístil na velice
hezkém 10. místě.  Blahopřejeme.
Děkujeme paní učitelce Mgr. Martině Kantorové, která chlapce na závod doprovázela a která je na soutěž také připravila.

Mgr. Dagmar Raabová


 září 2012: Mládežnický florbal „ O pohár ministerstva školství“.

14. března 2012 se naše škola zúčastnila turnaje ve florbalu „ O pohár ministra školství“.  Součástí tohoto turnaje byla i soutěž o nejlepší video mládežnického florbalu. Celé natáčení měl na starosti tehdy ještě žák deváté třídy Filip Bednář, který video nejen natočil, ale připravil i k odvysílání.
Role redaktorky se ujala Bára Šilcová, foto a komentář měl Ríša Konečný.

Turnaj pro naše florbalisty tehdy nedopadl nic moc, ale zato Filipovo video v Poháru ministra školství vyhrálo a Filip si v září po právu vyzvedl odměnu.

Dnes jsou již všichni jmenovaní žáci studenty gymnázia. Přejeme jim mnoho studijních úspěchů.

Zmiňované video naleznete na adrese http://www.skolasedliste.wbs.cz/Skrok-20112012.html

Mgr. Dagmar Raabová


 3.10.2012: Dobrodružství v literatuře

Ve středu 3. října se 7.třída společně s paní učitelkou Mgr. Dagmar Raabovou  vydala do knihovny na Jiráskově ulici ve Frýdku. Žáci se seznámili s řadou knih, v nichž na ně čekalo dobrodružství. Děti pozorně poslouchaly nejen výklad, ale i zvukovou ukázku z knihy Julese Verna Dva roky prázdnin.
Žáci se spokojeně vraceli do školy a už se těší na další návštěvu, která se uskuteční v příštím školním roce.

Mgr. Dagmar Raabová


září-říjen 2012: Návštěva knihovny ve Frýdku-Místku

Stejně jako v minulých letech i tento školní rok probíhají besedy v Městské knihovně ve Frýdku, kterých se naše škola se zájmem účastní. V měsíci září navštívila knihovnu 4. třída, na začátku října  1., 3. a 5.ročník. Druháčci se mohou těšit na 30.10.2012, kdy bude beseda pro ně.
Děti se hravou a zábavnou formou učí orientovat v knihovně, knihách a mají možnost se zeptat na vše, co je zajímá.

Za milý a laskavý přístup p. knihovnic děkujeme.
                                                                                                      

Mgr. Dagmar Lokayová
 


27.9.2012: Fotbal Regionu Slezská brána

Ve čtvrtek 27.9.2012 proběhl fotbalový turnaj Regionu Slezská brána v Šenově na fotbalovém hřišti na Lapačce. Turnaje se zúčastnily základní školy ze Sedlišť, Šenova, Paskova a Vratimova.
Barvy naší Jubilejní Masarykovy základní a mateřské školy Sedliště obhajovalo celkem 14 žáků pod vedením Mgr. Martiny Kantorové. Družstva hrála každý s každým a po velkém boji naši chlapci obsadili 3 místo. Do školy přivezli hezký pohár a sami obdrželi drobné věcné odměny. 
Jen tak dál, hoši.

Mgr. Dagmar Raabová


 25.9.-27.92012: Adaptační kurz 6. třídy

Letošní šesťáci absolvovali ve dnech 25. – 27. září svůj „adapťák“. Kurz se stejně jako loni uskutečnil na Bílé v podhůří Moravskoslezských Beskyd.

Cílem adaptačního kurzu bylo, aby se spolužáci poznali jinak a ještě více, naučili se spolupracovat a rozumět jeden druhému. Ale také zažít spoustu legrace, adrenalinu a zábavy.
A to se rozhodně povedlo. Velký dík patří také instruktorům, kteří pro děti připravili spoustu zajímavých aktivit a her.

Všichni se shodli na tom, že kurz měl jen jednu chybičku - byl příliš krátký.

                                                                                                                                                             Mgr. Markéta Bonková

A jak to viděli sami šesťáci?                                                                  

25. září jsme jeli na dlouho očekávaný adaptační kurz na Bílé. Byli jsme tam tři dny. Dobře jsme se bavili. Lezli jsme po lanové dráze, jezdili na koloběžkách, ale nejvíce se nám líbila noční hra. Ten, kdo se nedokázal ve stanoveném limitu dostat na předem určené místo střežené hlídkami instruktorů, musel projít celým hřbitovem, jenže tam na nás čekali instruktoři Pája a Vašek, kteří se nás snažili vystrašit. Na adaptačním kurzu bylo hodně zábavy a hlavně tam byli kamarádi. Prostě super! Škoda, že byl tak krátký.

Za šestou třídu  Adam Hofer a Jan Machala


25.9.2012: Olympijský pětiboj

Dne 25.9.2012 se na Základní škole v Bruzovicích konal Olympijský pětiboj  určený pro  1.stupeň, kterého zúčastnili také žáci naší školy.
Za doprovodu Mgr. Martiny Kantorové se do Bruzovic vydali tito žáci.  Za 1.ročník  Michal Kudlička, z  2. ročníku Tomáš Kohut, za 3. ročník Josef Jiříček, za 4. ročník Michal Ondračka a z 5. ročníku Vojtěch Kryštof.
Žáci se utkali v těchto sportovních disciplínách: skok z místa, hod na koš, krátký člunkový běh a hod medicinbalem do dálky.
Děti měly zajištěno občerstvení a strávily velmi příjemné sportovní dopoledne. Žáci naší školy se jako tým umístili na krásném druhém místě a při vyhlášení nejlepších sportovců dle tříd obsadil Michal Ondračka první místo za 4. třídu a první místo za 5. třídu Vojtěch Kryštof.
Sportovci obdrželi věcné ceny, medaile a diplomy.
Všem zúčastněným děkujeme za reprezentaci naší školy a gratulujeme ke krásnému výsledku!

Mgr. Dagmar Lokayová


14.9.2012: Archeopark

14.září 2012 navštívila sedmá třída pod vedením paní učitelky Dagmar Raabové a osmá třída s paní učitelkou Martinou Kantorovou Archeopark
a Rybí dům v Chotěbuzi.
Archeopark je replikou původního slovanského opevněného hradiště z pol. 8.stol. až 11. stol. Žáci si prohlédli polozemnice, v nichž život nebyl
bezesporu jednoduchý, viděli dobové oděvy a zbraně, mleli obilí na žernovech, stříleli šípy do slaměného terče, luštili hlaholici.
Další cesta vedla do Rybího domu, kde se žáci mohli prohlédnou velké množství různých druhů ryb v akváriích.
Exkurze se žákům velice líbila a v brzkých odpoledních hodinách se vraceli zpět do školy.

Mgr. Dagmar Raabová


3.9.2012: A zase tu máme nový školní rok

Prázdniny opět uběhly jako voda a škola se rozezvučela dětskými hlásky.
Zahájení nového  školního
 roku 2012/2013 proběhlo 3. září v kulturním domě, kde se sešli žáci, pedagogové,
rodiče i hosté.
Pan starosta poděkoval za práci bývalé paní ředitelce Mgr. Marii Bednářové, která odešla do důchodu.
Novým ředitelem školy se stal RNDr. Mgr. Pavel Olšovský, PhD., jenž uvítal všechny přítomné a stručně nastínil
další úkoly, které školu čekají v následujícím období. Jmenovitě přivítal naše prvňáčky, kterých v letošním roce nastoupilo do školy 15. Ti pak odešli se svými rodiči a paní učitelkou třídní Mgr. Libuší Sojkovou do své třídy,
kde se děti navzájem seznámily a poznaly prostředí třídy, ve které budou trávit celý školní rok. 


Školu bude ve školním roce 2012/2013 navštěvovat celkem 178 žáků, z toho na I. stupni v 1. až 5. ročníku je 97 žáků a na II. stupni 
v 6. až 9. ročníku je 81 žáků.

V úterý 4. září pak žáci vkročili do vyzdobené školy s očekáváním, co se letos dozvědí, jak si rozšíří své obzory.

Mgr. Dagmar Raabová